Create a Web site

Bewerkt door wikiHow NL, Chris Hadley

3 Methoden:Ontwerp en bouw je websiteJe website testen en online gaanWebsite overwegingen

Een website bouwen is een geweldige manier om je ideeën en gedachten met de wereld te delen. Maar als je er nog nooit een hebt gemaakt, kan je er nogal tegenop zien. Je hebt al die http-punt-nogwat en <tag dit=””> en <tag dat=””>, en hoe krijg je de plaatjes en tekst erop? Vrees niet, want dit artikel zal je heel snel laten zien hoe het precies werkt!

Advertentie

Stappen

Methode 1 van 3: Ontwerp en bouw je website

 1. 1

  Bereid je voor. Als je al een aardig idee hebt van waar je site over moet gaan, kan je deze stap overslaan. Zo niet, dan zijn hier een paar dingen die je daarbij kunnen helpen. Ten eerste moet je weten dat er miljarden mensen op het internet zitten, waarvan een behoorlijk percentage zelf een website heeft. Als je je beperkt tot iets wat nog niet eerder is gedaan, zal je nooit kunnen beginnen.

  • Het beste advies vanaf het begin is: “Volg je interesses.” Neem een onderwerp waarmee je bekend bent, en duik erin. Je website zal laten zien hoeveel zorg je eraan hebt besteed.
  • Maak een site over je familie, leven, vrienden en mooiste momenten. Niet iedereen zal op zo’n site zitten te wachten, maar je vrienden en familie wel! Je kan een pagina maken voor jou, je partner, je kinderen-zelfs die ouwe gekke oom Ed met z’n getrainde leguaan. In plaats van die jaarlijkse “familie-update” te sturen tijdens de feestdagen, kun je hem op je site zetten. Of misschien een gedeelte waarop je je stamboom uitwerkt.
   Een website maken
  • Als je aan internet denkt, wat schiet je dan als eerste te binnen? E-commerce? Muziek? Nieuws? Social media? Bloggen? Dat zijn allemaal goede uitgangspunten. Je kunt een website maken over je favoriete band, met een chatpagina waar mensen erover kunnen praten. Als je verslaafd bent aan nieuws, of iets wilt hebben dat minder gefilterd is dan traditionele media, bouw dan een website met openbaar toegankelijke feeds van nieuwsproviders zoals Reuters, NOS, ANP en anderen. Bouw je eigen nieuwsaggregator (wat vroeger nog gewoon “krant” werd genoemd), en bekijk en toon al het nieuws dat je maar online kunt vinden.
   Een website maken

  Advertentie

 2. 2

  Maak je klaar. Een website bouwen kost tijd en geld, dus zet op beide een limiet en ga dan beginnen. Het eerste wat je moet doen als je je idee hebt en klaar bent om een website te bouwen, is het maken van een plan. Dat hoeft geen grote, ingewikkelde spreadsheet te zijn of een flitsende presentatie, maar je moet tenminste weten wat waar moet.

  • Teken een flowchart. Voor de meeste mensen begint de website op de homepagina. Dit is de pagina die iedereen ziet als ze naar www.jouwSite.nl gaan. Maar waar gaan ze vervolgens heen? Als je even de tijd neemt om te bedenken hoe mensen met je site zullen omgaan, zul je het later een stuk gemakkelijker hebben met het maken van navigatieknoppen en links.
   Een website maken
 3. 3

  Begin! Als je het basisidee klaar hebt en weet hoe je de site gaat inrichten, zul je vervolgens willen nadenken over hoe je hem gaat bouwen. De opties lijken duizelingwekkend, en mensen proberen je van alles te verkopen dat je “absoluut nodig hebt” op je site. Als je het rustig bekijkt heb je echter 3 basiskeuzes te maken. Hier zijn de voor- en nadelen:

  • Doe het zelf. Als je software hebt waarmee je een site kunt bouwen, zoals Adobe Dreamweaver, is het niet zo heel moeilijk om van begin af aan een website te maken.
   • Voordelen: software om sites te ontwerpen vereenvoudigt het bouwproces door je afbeeldingen, tekst, knoppen, filmpjes en nog meer te laten verslepen zonder dat je in de HTML-code hoeft te duiken. Met veel toepassingen voor het ontwerpen van websites kan je zelfs sites speciaal voor je smartphone of tablet maken. Als je een simpele, persoonlijke website bouwt, is dit een prima optie.
   • Nadelen: er is een leerproces, en hoewel je je niet in HTML hoeft te verdiepen, zijn er wel geekige dingen aan verbonden. Als je haast hebt, is dit misschien niet de beste oplossing. Het grootste nadeel is misschien wel dat als je geen grafisch ontwerper bent, je zomaar zou kunnen eindigen met een pagina die pijn doet aan je ogen. Om dit een beetje te verzachten zijn er een aantal gratis sjablonen beschikbaar in de toepassingen en op internet, maar wees bewust van je beperkingen-als je die al hebt!
  • Gebruik een hostingsite. WordPress is een geweldige optie voor het bouwen van website. WordPress heeft bijna 200 thema’s die je meteen kunt gebruiken. Er zijn een aantal opties om je site aan te passen, en je kunt hem beheren vanaf iedere locatie met een internetverbinding.
   • Voordelen: Heel eenvoudig in het gebruik, je kunt er vlug mee beginnen, en veel opties voor de beginner (met genoeg diepgang voor meer ervaren gebruikers).
   • Nadelen: Sommige thema’s zijn nogal beperkend, en ze zijn niet allemaal gratis.
    Een website maken
  • Leer HTML en bouw je website vanaf nul. HTML lijkt ingewikkeld, maar het is als een gedicht van Vondel-moeilijk in het begin, maar als je het eenmaal door hebt, valt het best mee.
   • Voordelen: Je kan je website op alle mogelijke manieren aanpassen aan je wensen, zonder dat je iemand anders ervoor hoeft te betalen.
   • Nadelen: Programmeren is niet voor iedereen. Misschien zijn jouw hersens meer gemaakt voor kunst of zaken, niet voor een nieuwe taal en syntax die totaal vreemd lijkt (maar wees er zeker van dat het consistent methodisch is, en niet zozeer moeilijk). Er is ook een leerproces, dus net als bij het gebruik van software voor het bouwen van een site spelen tijdoverwegingen ook hier een rol.
  • Vergaar kennis. Als je besluit de programmeerroute te nemen, zijn er manieren om je HTML-vaardigheden te vergroten, en meer functies en diepgang aan je website toe te voegen. Als je een zakelijke website maakt, zullen deze gereedschappen je helpen een streepje voor te krijgen op de concurrentie.
   • CSS, wat staat voor “Cascading Style Sheets”. CSS geeft meer flexibiliteit voor het stylen van HTML, en maakt het veel makkelijker om eenvoudige wijzigingen-aan lettertypes, koppen, kleurschema’s-aan te brengen in één plaats, waarna die wijzigingen zullen doorsijpelen in heel de site.
   • XHTML is een webtaal die is ingesteld door de standaarden van W3C. Het is bijna identiek aan HTML, maar volgt striktere regels voor het opmaken van informatie. Dit betekent vooral dat er kleine wijzigingen zijn in de manier waarop je codeert.
   • Bekijk ook eens HTML5. Het is de vijfde herziening van de fundamentele HTML-standaard, en zal uiteindelijk de plaats innemen van de huidige versie van HTML (HTML4) en die van XHTML.
   • Leer een client-side scripttaal, zoals JavaScript. Dit zal je beter in staat stellen interactieve elementen aan je site toe te voegen, zoals grafieken, kaarten, enz.
   • Leer een server-side scripttaal. (PHP, ASP met JavaScript of VB Script of Python) kan worden gebruikt om te veranderen hoe webpagina’s worden getoond aan verschillende mensen, en je kunt er forums mee bewerken of maken. Ze kunnen je ook helpen gegevens op te slaan over mensen die je site bezoeken, zoals hun gebruikersnaam, instellingen, en zelfs tijdelijke “winkelmandjes” voor commerciële sites.
   • AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) is een techniek waarbij een browswer-sidetaal en server-sidetaal wordt gebruikt om te zorgen dat de pagina nieuwe gegevens ophaalt van de server zonder de pagina te vernieuwen, waardoor de gebruiker vaak veel minder lang moet wachten. Daardoor wordt de gebruikservaring erg verbeterd, maar het zorgt ook voor meer gebruik van bandbreedte. Voor een website die veel bezoekers heeft, of een eCommerce site, is dit een uitstekende oplossing.
  • Huur een professional in. Als je het niet ziet zitten een site te ontwerpen of talen en protocollen te leren-vooral voor meer geavanceerde sites-is het inhuren van een professional misschien je beste optie. Vraag, voordat je iemand inhuurt, of je z’n portfolio mag zien, en controleer zijn referenties zorgvuldig.
 4. 4

  Registreer je domeinnaam. Als je geen groot budget hebt, zijn er strategieën om een goedkope domeinnaam te kopen. Zoek een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden en simpel te spellen is. Als je domeinen gebruikt die op .nl eindigen, zal je meer bezoekers krijgen, maar de meeste goede zijn al bezet, dus wees creatief!

  • Kijk naar Network Solutions, GoDaddy, of Register.com om de ideale domeinnaam voor je website te vinden. WordPress heeft ook een functie waarmee je een naam kunt gebruiken die aan hun site is vastgeplakt, bijvoorbeeld mijnwebsite.wordpress.com. Maar als je gekozen naam ook beschikbaar is als .com, zullen ze je daarvan op de hoogte stellen als je je aanmeldt.
  • Je kunt websites kopen als je een naam echt wilt hebben die is “geparkeerd” of online te koop is. Het is wel een goed idee om juridisch en financieel advies in te winnen voordat je een dure domeinnaam koopt.
 5. 5

  Controleer je website. Check je site voordat je hem online zet. Met de meeste softwarepakketten voor websiteontwerp kan je je site testen zonder hem online te zetten. Zoek naar ontbrekende tags, niet-werkende links, SEO en fouten in het design. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op bezoekersaantallen en inkomsten. Je kunt ook, in slechts enkele minuten, een gratis volledig functionele sitemap genereren die je kunt insturen naar zoekmachines als Google.

Methode 2 van 3: Je website testen en online gaan

 1. 1

  Test je website. Test op gebruiksvriendelijkheid als je website af is. Dit kun je doen door aan een paar vrienden of familieleden te vragen of ze hem willen uitproberen. Geef ze een specifieke taak, zoals “bewerk je profiel” of “koop een wollen trui op de koopjespagina.” Ga achter ze zitten en kijk wat ze doen-ga ze niet helpen. Je zult waarschijnlijk gebieden vinden waar je de navigatie nog moet verbeteren of instructies moet verduidelijken.

  • Houd een lijst bij van dingen die je opvallen of die moeilijk of niet-intuïtief lijken voor de gebruiker.
 2. 2

  Zet hem online! Kies een webhost en upload je website. Je webhost kan een FTP-functie hebben, of je kunt je eigen FTP-programma downloaden, zoals FileZilla of CyberDuck. Als je een professional hebt ingehuurd om de website te ontwerpen, zouden zij dit voor je moeten kunnen regelen (maar het is wel verstandig om vragen te stellen, zodat je begrijpt wat er gebeurt).

  • Bedenk dat er manieren zijn om gratis je eigen website te hosten.

Methode 3 van 3: Website overwegingen

 1. 1

  Definieer je doelen. Je kunt je website maken voor de lol, om geld te verdienen, of een combinatie van de twee. Weten wat je verwachtingen zijn maakt het makkelijker je website te ontwerpen en de resultaten op een rijtje te zetten. Hier zijn wat dingen om in gedachten te houden:

  • Sites met inhoud vergen minder investeringen. Maar ze hebben ook te maken met meer concurrentie, omdat iedereen een inhoudsite kan maken. Om met zo’n site geld te verdienen, lever je informatie en genereert inkomsten uit de bezoekers die je krijgt door te adverteren, zoals via Google AdSense. Om AdSense te optimaliseren, zul je je inhoud doelgericht moeten schrijven en deze interessant moeten maken, zodat mensen je site bezoeken. Gebruik ook specifieke trefwoorden die gericht zijn op mensen die op specifieke termen zoeken; maar sla hierin niet op hol, anders zal je inhoud eronder lijden waardoor bezoekers wegblijven.
  • eCommerce sites, die producten verkopen, hebben meer onderhoud en aandacht nodig. Je zult moeten nadenken over verzending, verkoop, belastingen, SSL, voorraadupdates en alles waarmee een eigenaar van een “gewone” winkel zich bezighoudt. Een systeem voor prompte beantwoording van vragen en het afhandelen van klachten is essentieel als je online producten verkoopt; veel bedrijven bieden ook telefonische hulp, die je eventueel kunt outsourcen.
   • Als het doel is om alleen maar een extra bron van inkomsten te hebben, kun je ook andermans producten verkopen middels partnerprogramma’s, waarmee je geld kunt verdienen zonder te investeren in producten of je zorgen te maken over verzending.
 2. 2

  Ken het publiek of de markt die je wilt bereiken. Wat voor mensen zal je website bedienen? Voer marktonderzoek uit om meer te weten te komen over je publiek. Een paar dingen om te weten of te onderzoeken: Wat doen ze? Hoe oud zijn ze? Wat zijn hun overige interesses? Al deze informatie kan je helpen bij het bruikbaarder maken van je website. Je moet echter niet denken dat je site zich slechts op één groep richt-let altijd op trends die laten zien dat andere soorten mensen geïnteresseerd raken, zodat je je ook op hun interesses kan richten en nieuwe mogelijkheden volledig kan benutten.

 3. 3

  Beperk je concept. Als je dit doet voor het geld, welke ideeën zullen dan de meeste winst opleveren? Welke ideeën vergen de grootste investering? Welke ideeën lijken leuk om uit te voeren? Het zal tijd kosten om aan je website te werken, dus kies het idee waar je het meest gepassioneerd over bent (en dat ook winstgevend en praktisch is).

 4. 4

  Doe trefwoordonderzoek. Dit is noodzakelijk om vast te stellen of mensen zoeken naar onderwerpen die relevant zijn voor je site en kan nuttig zijn om meer te weten te komen over je potentiële klanten. Een inspanning leveren om gewilde trefwoorden in je site op te nemen kan ook helpen bij het verbeteren van je plaats in de zoekresultaten. Er zijn een aantal hulpprogramma’s beschikbaar van Google (bv. google.com/trends/ en google.com/insights/search/#), Overture en andere softwareontwikkelaars die trefwoordonderzoek kunnen vereenvoudigen.

  • Peper je tekst met de door jou gekozen trefwoorden, maar niet zodanig dat de kwaliteit van je inhoud erdoor wordt aangetast.
  • Het maken van pagina’s die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines helpt je site te worden gevonden, wat eigenlijk nog belangrijker is dan ontwerp. Wat heb je aan een site die niemand ziet?
 5. 5

  Adverteer. Nu je site er is, wil je bezoekers trekken, dus breng ze op de hoogte!

  • Meld je site aan bij grote zoekmachines. Er zijn sites die dit voor je kunnen doen, of kijk rond op wikiHow voor een artikel dat uitlegt hoe je je website door Google kunt laten indexeren.
  • Vertel het je vrienden. Tweet erover-continu! Voeg het toe aan je Facebook-updates, plaats er foto’s van op Flickr, voeg het toe aan je LinkedIn account-overal waar je maar kunt bedenken. Hoe meer mensen je site bezoeken, hoe beter.
  • Gebruik een e-mailadres met je domein. Bezoek andere websites die jouw site aanvullen (en niet ermee concurreren), en biedt aan om links uit te wisselen of een gastblog te schrijven. Plaats constructieve berichten op blogs en forums, en zet je URL in je handtekening.
  • Gebruik artikelmarketing. SEO-geoptimaliseerde artikels schrijven en ze op andere sites plaatsen is soms een nuttige manier om backlinks naar je website te maken. Dit kan helpen bij het verbeteren van je positie in zoekresultaten, maar houd jezelf altijd op de hoogte van zoekmachineupdates die vaak invloed hebben op SEO-strategieën en ze minder behulpzaam maken of de rangschikking van je site zelfs verlagen.
 6. 6

  Lever kwaliteitsinhoud en service. Luister bovenal naar je lezers en klanten en leer van hun ervaringen met je website.

  • Neem constructieve reacties serieus. Andere bandleden, fans en vrienden hebben misschien simpelere navigatie-ideeën.
  • Denk na over je doelgroep: hun behoeften, hun frustraties, hun omstandigheden. Probeer zoveel mogelijk hun levens eenvoudiger of informatiever te maken.

  Advertentie

Tips

 • Begin met simpele dingen, oefen ze, en zoek dan naar manieren om te verbeteren – zelfs als wat je maakt in het begin niet zo indrukwekkend is. Ga niet te snel door het hele proces heen.
 • Als je een product verkoopt dat gebruikers zullen vinden met een zoekmachine, zorg dan dat dat product het eerste is dat ze zien wanneer ze op je pagina komen. Hoe vaker je bezoeker moet klikken, hoe waarschijnlijker het is dat je bezoeker ergens anders heen zal gaan.
 • Mensen hebben vaak haast. Je hebt gemiddeld 3-7 seconden om de aandacht van mensen te trekken, dus bedenk goed wat mensen als eerste zien als ze je pagina bereiken. Gebruik niet te veel grote plaatjes om de laadtijd te beperken. Comprimeer ze waar mogelijk. Wees spaarzaam in het gebruik van opzichtige technologie als JavaScript, Flash, streamende audio/video, enz. Gebruik deze alleen als het van belang is voor je presentatie.
 • Als je van plan bent een product te verkopen op je website, zul je veilige creditcardbetalingen moeten kunnen accepteren. Je kunt je aanmelden voor een verkoopaccount, tegen een vast bedrag per transactie, of een gratis betalingsservice gebruiken zoals PayPal. Lees altijd zorgvuldig de kleine lettertjes. Houd in gedachte dat veel kredietmaatschappijen eisen dat jij garanties geeft voor zoekgeraakte of beschadigde verzonden artikelen (kijk ook naar verzekeringen).
 • Zoek naar populaire websites, zelfs als ze niet veel met die van jou te maken hebben, en gebruik die als voorbeelden. Wat doen ze goed? Wat is interessant aan hun layout, hun inhoud, de manier waarop je door hun website navigeert? Neem relevante aspecten over van wat je leert bij het bekijken van deze sites op je eigen website, en pas ze aan aan je eigen behoeften.
 • Als je een professional inhuurt om een ingewikkelde site te coderen, bedenk dan dat programmeurs niet per definitie grafische ontwerpers zijn. De meest opvallende sites zijn gemaakt door of met inbreng van iemand die zich bezighoudt met grafisch design. Het beste advies, zeker voor een zakelijke site, is om het juiste team samen te stellen: ontwerpers ontwerpen de “look en feel” van de site; programmeurs nemen het gedeelte onder de motorkap voor hun rekening zodat alles goed werkt; marketeers positioneren de site en zorgen voor relevantie; en schrijvers schrijven de tekst.

Advertentie

Waarschuwingen

 • Onthoud: wis nooit de gegevens (gebruikersnaam, wachtwoord, enz.) van je account. Als je de gegevens niet hebt wanneer je ze vergeet, zal je nooit meer aan je website kunnen werken. Nog belangrijker: geef nooit je gegevens aan anderen (behalve het adres van je website).
 • Schend nooit het vertrouwen van je bezoekers. Respecteer hun privacy. Spam, irritante pop-ups en irrelevante advertenties, zullen je geloofwaardigheid schaden. Een duidelijke privacyverklaring is een manier om je geloofwaardigheid op te bouwen. Zet op elke pagina van de site een prominente link neer naar je privacyverklaring, en op iedere locatie waar je je bezoekers om persoonlijke gegevens vraagt. Zet echte contactgegevens online. Als je advertenties op je website moet gebruiken, leg dan aan je bezoekers uit waarom, en laat ze zien dat je je best doet om hun bezoek zo plezierig mogelijk te maken. En meen het!
 • Als je inhoud van een andere website gebruikt, of het nu een afbeelding, een JavaScript of wat dan ook is, vraag dan toestemming en zet hun naam erbij. Als je dat niet doet kunnen ze je aanklagen.
 • Maak je niet te druk over al het “nieuwste advies” op marketingwebsites. Hoewel sommige adviezen nuttig en deugdelijk zijn, zijn veel ervan dat niet. Marketing is geen wetenschap–het is een continu, altijd veranderend experiment. Je kunt zelf het beste beoordelen hoe je eigen promotiestrategieën al dan niet werken. Luisteren naar gebruikers en leren van hun ervaring is de allerbeste benadering.

This article is automatically posted by WP-AutoPost : WordPress AutoBlog plugin
Promotion, WP-AutoPost


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *