Using BitTorrent

Bewerkt door Maluniu

4 Delen:BitTorrent installerenTorrentbestanden downloadenEen torrentbestand seedenDe bestanden die je met BitTorrent gedownload hebt openen

Torrents behoren tot de populairste manier om bestanden via het internet te delen. Het gebruik van torrents kan leken tamelijk wat angst inboezemen. Als je het klappen van de zweep echter eenmaal kent, dan heb je toegang tot nagenoeg elk bestand dat je kunt bedenken. Het gebruik van een torrent client is niet illegaal als je over de rechten bezit om het bestand te downloaden, te bekijken, en te distribueren (delen). Verzeker jezelf er altijd van je dat je juridisch toegestaan bent om welk bestand dan ook te downloaden. Bekijk Stap 1 hieronder om te leren hoe je de BitTorrent client gebruikt.

Advertentie

Stappen

Deel 1 van 4: BitTorrent installeren

 1. BitTorrent gebruiken
  1

  Bezoek de website van BitTorrent. Je kunt het programma gratis van de website downloaden. De downloadlink staat in het midden van de homepagina. Als je een installatieprogramma voor een ander besturingssysteem nodig hebt, klik dan op “Other Platforms + Betas” onder de knop “Get BitTorrent”.

  Advertentie

 2. BitTorrent gebruiken
  2

  Download en installeer het programma. Je zult gevraagd worden om te kiezen tussen de gratis versie, of het betaalde BitTorrent Plus. De meeste gebruikers zullen de plus-versie niet nodig hebben; je kunt met de gratis versie namelijk zo veel torrents downloaden en openen als je wilt.

  • Download de BitTorrent-client alleen van de BitTorrent-website. Er zijn ook andere clients beschikbaar, maar degene die BitTorrent heet dien je alleen rechtstreeks van de ontwikkelaars te downloaden.
 3. BitTorrent gebruiken
  3

  Zorg ervoor dat de bestandskoppelingen correct zijn. Als je wilt dat BitTorrent het standaardprogramma is waarmee je een torrent opent, zorg er dan voor dat BitTorrent gekoppeld is aan zowel .torrent (.tor)-bestanden als Magnet URIs. Je kunt deze boxjes aanvinken tijdens het installatieproces. Als je dit niet doet, dan zal je browser alleen het kleine torrentbestandje downloaden. Als het BitTorrent-programma gekoppeld is aan de juiste bestanden, dan zal het automatisch de browser detecteren die het .tor-bestand aan het downloaden is. Het BitTorrent-programma zal het vervolgens openen, het eigenlijke bestand (video, programma, film, etc) opsporen, en het downloaden.

  • BitTorrent zal je proberen wat gratis muziek aan te bieden. Dit gaat tijdens het installatieproces vergezeld van de nodige advertenties. Zorg ervoor dat je deze uitschakelt tijdens de installatie (tenzij je ze wilt).
 4. BitTorrent gebruiken
  4

  Laat de firewall BitTorrent toestaan. Als je BitTorrent voor de eerste keer opent, dan zul je waarschijnlijk gevraagd worden om het programma toe te staan. Als je bestanden wilt downloaden, dan zul je BitTorrent in staat moeten stellen om de firewall te omzeilen. Als je geen automatisch bericht ziet verschijnen, dien je de firewall handmatig aan te passen.

 5. BitTorrent gebruiken
  5

  Stel je voorkeuren in. Zodra BitTorrent geïnstalleerd is kun je het programma openen om de voorkeuren in te stellen. Klik in het hoofdscherm op Options -> Preferences. Er staat een aantal opties dat je aan kunt vinden voor je begint met downloaden:

  • Klik op de optie Directories. Deze pagina stelt je in staat om een locatie voor de downloads te selecteren. Je kunt downloads ook naar een andere locatie verplaatsen als de download klaar is.
  • Klik op de optie Bandwidth. Hier kun je de maximale limieten voor uploaden en downloaden instellen. Dit is handig als je een datalimiet hebt. Als je deze opties op “0” zet zullen de overdrachten op de maximale snelheid van je internetverbinding plaats hebben.
  • Klik op de optie Queuing. Hier kun je instellen hoeveel verschillende torrentbestanden je tegelijk kunt up- en downloaden. Deze instelling kan je helpen je op één download te richten, of vele bestanden tegelijk te downloaden. Ook kun je hier je seeding-doelen instellen. Hiermee wordt ingesteld hoe lang je bepaalde bestanden wilt delen.

Deel 2 van 4: Torrentbestanden downloaden

 1. BitTorrent gebruiken
  1

  Vind een website die torrents trackt. Er zijn verscheidene websites die torrents aanbieden. Sommige zijn betrouwbaarder dan andere. Er zijn twee soorten torrent trackers: openbare trackers, en privé trackers.

  • Openbare (public) trackers zijn voor iedereen beschikbaar. Dit zijn sites die je zult vinden als je “torrent tracker” invoert in zoekmachines. Vanwege hun openbare karakter worden veel van deze sites in de gaten gehouden door mensen die auteursrechten bezitten. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal kan leiden tot consequenties. Zo kan de internetprovider je bepaalde sancties opleggen.
  • Privé (private) trackers vereisen een uitnodiging. Deze sites zijn pas toegankelijk als je door een andere gebruiker bent uitgenodigd. Ze eisen vaak dingen als betaling voor toegang, het onderhouden van een bepaalde ratio downloads/uploads, etc. Het gebruik van privé trackers leidt veel minder vaak tot aanklachten van mensen die auteursrechten bezitten.
 2. BitTorrent gebruiken
  2

  Zoek naar jouw gewenste bestand. De meeste openbare trackers bieden naast populaire oude bestanden ook elke nieuwe serie, film, en game aan.

  • Gebruik het populaire steno om het bestand te vinden dat je wilt. Als je bijvoorbeeld de derde aflevering van het vijfde seizoen van “Law and Order” zoekt, en je wilt het in HD, zoek dan naar: “Law and Order s05e03 720p” of “Law and Order s05e03 1080p”.
 3. BitTorrent gebruiken
  3

  Download een torrent met voldoende seeders. De snelheid waarmee jij een torrentbestand kunt downloaden hangt van een aantal variabelen af. Een torrent met de meeste seeders is bijvoorbeeld een gewenste variabele, een torrent met de minste leechers is de andere. De interactie tussen die twee beïnvloedt hoe snel een torrent gedownload kan worden. Op de andere variabelen heb je zelf niet zoveel invloed—deze houden verband met de internetsnelheid van jezelf, en de internetsnelheid van de seeders.

  • De meeste torrentsites stellen in je staat om zoekresultaten te rangschikken op het aantal seeders. Ga op zoek naar bestanden met veel seeders. Niet alleen zal de download zich sneller voltrekken, ook is de kans kleiner dat het een nepbestand betreft dat een virus bevat.
  • Het aantal leechers beïnvloedt je downloadsnelheid ook. Een leecher is iemand die wel aan het downloaden maar niet aan het seeden is. Een leecher wordt een seeder als het volledige bestand is gedownload. Als er aanzienlijk meer leechers dan seeders zijn, dan zal de hoeveelheid bandbreedte die jij ontvangt lager zijn. Hierdoor wordt de download trager.
 4. BitTorrent gebruiken
  4

  Vind de juiste balans tussen grootte en kwaliteit. Dit is met name belangrijk bij het downloaden van video. Vaak zijn er verschillende versies van een bepaalde film beschikbaar. Deze variëren in grootte en kwaliteit. Het verschil in grootte wordt veroorzaakt door de manier waarop de video en audio gecodeerd zijn. Over het algemeen geldt: hoe groter het bestand, des te beter de kwaliteit. Ga op zoek naar goede torrent-aanbieders. Sommige sites bieden aanvullende tags/icoontjes naast de naam van degene die de torrent aanbiedt. Klik erop om de betekenis ervan te achterhalen.

  • Het nadeel van grote bestanden is dat het aanzienlijk langer duurt om te downloaden.
  • Lees zo veel mogelijk van de comments als je kunt. Zo kun je erachter komen of het downloaden van die torrent de moeite waard is wat betreft de kwaliteit. Sommige trackers hebben een scoringssysteem dat gebruikers in staat stelt om te laten zien of zij het bestand goed of slecht vinden.
 5. BitTorrent gebruiken
  5

  Download, indien mogelijk, een magnet link. Magnet links bevatten geen echte bestanden, en zijn slechts kleine stukjes tekst. Deze unieke stukjes stellen de torrent in staat om zich te koppelen aan de inhoud, en de juiste bestanden te downloaden. Magnet files halen een steentje uit het torrentproces weg, waardoor de kans op een gecorrumpeerd torrentbestand verkleind wordt.[1]

 6. BitTorrent gebruiken
  6

  Open het torrentbestand met BitTorrent. Als je BitTorrent aan .torrent-bestanden gekoppeld hebt, dan zou het automatisch moeten opstarten als je het bestand opent. Je download begint wanneer je met de eerste seeder verbonden bent.

  • Het kan enige tijd duren voordat je verbonden wordt met een seeder. Zeker als je een slechte verbinding hebt, of als je een zwakke torrent downloadt.
  • Je kunt je downloads in het hoofdscherm van BitTorrent in de gaten houden. Elk bestand heeft een eigen voortgangsbalkje.
 7. BitTorrent gebruiken
  7

  Download een goede mediaspeler. Torrents kunnen gebruikt worden om elk bestandstype over te dragen. Veel van de populaire bestandstypen voor films worden echter niet ondersteund door Windows Media Player of Quicktime. Je zult een mediaspeler nodig hebben die een breed scala aan codecs en bestandstypen ondersteunt.

  • VLC PLayer is een gratis, open-source mediaspeler die nagenoeg alle mediabestanden die je download af kan spelen. Het is uiterst raadzaam als je veel verschillende filmbestanden downloadt.
  • ISO-bestanden zijn schijfkopieën. Deze moeten op een schijf gebrand worden, of door middel van een virtuele schijf worden afgespeeld om ze te kunnen openen. Het kunnen rechtstreekse kopieën zijn van schijven, of pakketjes van mappen.
  • Als je de mediabestanden op een ander apparaat wilt afspelen, dan zou het kunnen dat je de bestanden moet converteren naar een bestandstype dat zal werken op het apparaat.
 8. BitTorrent gebruiken
  8

  Kijk uit voor virussen. Omdat torrents zelden legaal zijn, is er geen overzicht van welke bestanden er beschikbaar gemaakt worden. Dit houdt in dat hackers virussen kunnen toevoegen aan torrents in de hoop dat ze naar andere gebruikers over zullen slaan. Virussen worden vaak in populaire zoekopdrachten verwerkt, zodat ze zo veel mogelijk slachtoffers kunnen maken.

  • Scan elk bestand dat je downloadt op virussen.
  • Probeer bestanden te downloaden die worden aangeboden door vertrouwde bronnen binnen de community.
  • Check altijd de comments en ratings om te zien of iemand anders al een virus uit de torrent heeft opgepikt.

Deel 3 van 4: Een torrentbestand seeden

 1. BitTorrent gebruiken
  1

  Ga seeden als je download volbracht is. Zodra je klaar bent met het downloaden van een torrenbestand word je een seeder. Dit betekent dat je data upload naar andere clients die verbonden zijn met de tracker.

  • Seeden is wat de torrentgemeenschap draaiende houdt. Zonder seeders kan niemand bestanden downloaden.
 2. BitTorrent gebruiken
  2

  Onderhoud een goede verhouding tussen downloads en uploads. Als je een privé tracker gebruikt, dan word je geacht een positieve ratio in de community te onderhouden. Dit houdt in dat je ten minste net zo veel uploadt als dat je downloadt.

 3. BitTorrent gebruiken
  3

  Laat je torrentprogramma op de achtergrond draaien. Bij de meeste internetabonnementen is de snelheid van uploaden lager dan die van downloaden. Dit betekent meestal dat je langer dient te blijven uploaden dan dat je gedownload hebt–om zo je positieve verhouding te behouden. Laat je torrentprogramma op de achtergrond draaien terwijl je verder gaat met je dagelijkse taken. Je zult zien dat je uploadtotalen fors zijn toegenomen.

  • Het op de achtergrond laten draaien van een torrentprogramma zal geen groot effect hebben op browsen en tekstverwerken. Meer intensieve processen als het spelen van games, of het streaken van films gedijen wel beter als het torrentprogramma eerst afgesloten wordt.
 4. BitTorrent gebruiken
  4

  Stel een ratiolimiet in. BitTorrent stelt je in staat een torrent te delen tot je een vooraf ingestelde verhouding bereikt hebt. In de sectie Queuing van het menu Preferences kun je instellen welke ratio je wilt gebruiken. Als je een privé tracker gebruikt, dan moet deze ratio ten minste 200% zijn. Dit betekent dat je een torrent van 300 MB deelt totdat je 600 MB geüpload hebt.

Deel 4 van 4: De bestanden die je met BitTorrent gedownload hebt openen

 1. BitTorrent gebruiken
  1

  Veel van de bestanden die je download zijn gecomprimeerd, of zijn van een bestandstype dat je niet direct kunt afspelen of openen. Kort gezegd, ze vereisen een ander programma om je hiertoe in staat te stellen. Programma’s en andere non-media bestanden zijn vaak gecomprimeerd tot .zip, .rar, .001, .002, etc. Veel films bevinden zich in “containers” zoals .mkz, .qt, etc. Deze containers hebben een speciale codec nodig om ze af te kunnen spelen. Gelukkig zijn de populairste codecs vaak als bundel beschikbaar. Zo is het ook in het geval van KLite (www.codecguide.com/download/kl.htm). WinRAR kan zowel .zip, .rar, .001, als .002 openen.

 2. BitTorrent gebruiken
  2

  Creëer een nieuwe directory, en verplaats je gedownloade bestand er naar toe. Je kunt de schade die kwaadaardige software aan je geïnstalleerde software toebrengt beperken door deze op een andere partitie of harde schijf te zetten die geen belangrijke informatie of data bevat. Open het programma dat je nodig hebt om het bestand te openen of uit te pakken. Controleer deze uitgepakte bestanden zorgvuldig op verdachte bestanden (filmbestanden, MP3’s, en dergelijke hebben geen extensies zoals .exe of .com nodig en kunnen daarom virussen bevatten).

 3. BitTorrent gebruiken
  3

  Scan de directory met je virusscanner. Sla deze stap niet over! Analyseer de resultaten om te bepalen of je door moet gaan of niet.

 4. BitTorrent gebruiken
  4

  Open het bestand of speel het af. Als je de inhoud van een bestand hebt uitgepakt en de individuele bestanden van het programma, video, etc. kunt zien, en ze zijn van een te verwachten, herkenbaar bestandstype (.avi, .mp3, .mkz, .exe, .com, etc.) dan kun je ze gaan openen of installeren.

  Advertentie

Tips

 • Installeer een beschermend programma om Nieuwsgierige Aagjes ervan te weerhouden dat ze zien wat jij aan het downloaden bent. PeerBlock en Peer Guardian wordt ten sterkste aanbevolen. Deze programma’s zijn soortgelijk aan firewalls, maar bieden betere bescherming op het gebied van P2P-programma’s.
 • IEen virus kan zich meestal niet zelf van de ene naar de andere schijf verplaatsen. Als jij het bestand echter van de ene naar de andere schijf kopieert, dan kan het zijn dat je BEIDE schijven hebt geïnfecteerd. Daarom is het een goed idee om een partitie (of schijf) van ten minste 10 GB, waar je verder geen bestanden op hebt staan, te gebruiken om te testen dat de gedownloade bestanden veilig zijn. Door gedownloade bestanden naar deze schijf te verplaatsen kan een eventueel virus alleen op deze schijf schade aanrichten. In dit geval, en als er zich niets op deze schijf bevindt, dan kan de schijf gemakkelijk gewist/gefomatteerd worden zonder schade of verlies aan het besturingssysteem of jouw persoonlijke bestanden. Als je zeker weet dat er geen dreiging is, dan kun je het bestand naar je gewone schijf of partitie verplaatsen en van je test-partitie verwijderen.
 • Een torrent zonder seeds, maar met een heleboel leechers, kun je wellicht wel volledig downloaden. Maar zonder seeds bestaat de kans dat het hele bestand helemaal niet bestaat.
 • Een alternatief voor BitTorrent; uTorrent is ook verkrijgbaar, maar kan vele virussen met zich meebrengen als je niet voorzichtig bent met waar (en wat) je download. Dit is overigens met alle P2P-clients zo.

Advertentie

Waarschuwingen

 • Over het algemeen kom je in de problemen door auteursrechtelijk beschermd materiaal te delen. Het bezit ervan levert meestal geen problemen op . Als je besluit om een auteursrechtelijk beschermd product te delen, dan riskeer je een boete of celstraf. De BitTorrent-client maakt het onmogelijk om een torrent te downloaden zonder deze ook te delen. Je zult zien dat wanneer je de uploadsnelheid op 0 zet; de download zal stoppen. Om deze reden moet het duidelijk zijn dat wanneer je iets download (zowel auteursrechtelijk beschermde als niet beschermde producten) je dit ook deelt.

This article is automatically posted by WP-AutoPost : WordPress AutoBlog plugin
Features, WP-AutoPost


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *